Вівторок, 04.08.2020, 12:46

Годинник
Календар

Організація харчування

У закладі упродовж навчального року значна увага приділялась харчуванню дітей. За організацію харчування відповідає медична дієтсестра Голяка Ірина Павлівна.

Організовано розподіл продуктів харчування у відповідності до кількості перерахованих батьками коштів, встановлено контроль за кількістю, вартістю завезених продуктів харчуванню.

  • постійний контроль за виконанням грошових та натуральних норм. Щомісячно аналізується стан харчування дітей в ЗДО, це питання виноситься до порядку денного виробничих нарад, батьківських зборів та нарад у завідувача.

Якісному харчуванню дітей в закладі упродовж 2018-2019 навчального року приділялась особлива увага.

Постійний контроль за правильною організацією харчування дітей здійснюється  дієтсестра Голяка І.П.

Періодичний контроль проводять працівники районного управління держпродспоживслужби. Прийом продуктів від постачальників, аналіз стану проводиться в присутності старшої медичної дієтсестри.  

Робота з організації харчування дітей ДНЗ №5: здійснюється згідно з «Інструкцією по організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах», затверджена наказом МОНУ та МОЗУ від 17.04.06 №298/227

Усі продукти харчування, що надходять до закладу відповідають вимогам державних стандартів, супроводжуються накладними, сертифікатами якості, висновками санітарно-епідеміологічної експертизи.

  • Одним із важливих моментів контролю за якістю харчування дітей в закладі є виконання затвердженого набору продуктів, що реєструється медсестрою в «Журналі обліку виконання норм харчування». На основі даних цього журналу кожні 10 днів проводиться аналіз, а в разі потреби - корекція харчування.

Якість ведення документації на харчоблоці та в коморі обумовлена відсутністю зауважень контролюючих органів.

Старша сестра медична Голяка І.П.. веде документацію щодо харчування дітей, разом з завідувачем та кухарем складає перспективне меню, меню-розкладку, здійснює контроль за харчуванням дітей, проводить санітарно-просвітницьку роботу серед батьків, здійснює  контролює дотримання технології приготування їжі, вихід і якість готових страв, санітарний стан харчоблоку, дотримання правил особистої гігієни персоналом, відмічає в журналі здоров’я працівників харчоблоку своєчасність проходження медоглядів.

В березні 2019 року була проведена комплексна перевірка Дубровицьким районним управлінням держпродспоживслужбою в Рівненській області. Відносно організації харчування в закладі були вказані недоліки, зокрема: відсутність належного посуду по групах; непридатність води  санітарним вимогам.

Аналіз виконання норм харчування

по ДНЗ №5 за квітень 2019р.

Всього д-днів 2723 яслі 522 сад1750 сан.групи 451

Харчування 3-ох разове

 

 

п/п

Асортимент продуктів на 1 дитину в день у грамах

Фактично використана всіх дітей за м-ць (в кг)

Фактично

використана 1 дитину є день (в гр.)

Потрібно згідно норми на 1 дитину (в гр)60%

Аналіз

+  -

(в гр)

%

харчування дітей за місяць

1

Хліб пшеничний

105

78

80

-29

98

2

Хліб житній

93,6

34

40

-6

93

3

Борошно пшеничне

36,7

14

25

-11

56

4

Крупи, макарони, бобові

135,6

45

45

N

100

5

Картопля

746

190

190

N

100

6

Овочі різні

208.1

120

230

-110

55

7

Соки

2

12

70

-58

18

8

Фрукти свіжі (цитрусові)

-

-

100

-

-

9

Фрукти сухі

22.8

10

10

N

100

10

Цукор

101.9

38

45

-7

84

11

Конд .вироби

35

13

15

-2

87

12

Масло вершкове

38.95

15

21

-6

71

13

Масло рослинне

11.6

6

9

-3

67

14

Яйце

-

-

24

-

-

15

Молоко

290

250

400

-150

63

16

Сир домашній

50

19

45

-26

42

17

Сметана

36

10

10

N

100

18

Сир твердий

3.2

5

5

N

100

19

М'ясо

125

78

100

-22

78

20

Риба

95.32

40

45

-5

89

                                                                                                                                                            70%